Cukkinis rizottó

cukkinis rizottó

Cukkinis rizottó egy könnyed, gyorsan elkészíthető, húsmentes nyári étel, így vegák is bátran elkészíthetik. Főételként és köretként is lehegy fogyasztani.

Hozzávalók:

  • 30 dkg rizottó rizs (arborio)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db kisebb zsenge cukkini
  • 1 dl fehérbor
  • 1 liter alaplé, zöldségleves, esetleg húsleves
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 2 evőkanál hideg vaj
  • frissen őrölt bors

Cukkinis rizottó recept:

1 Aprítsd fel a vöröshagymát.

2. Mosd meg a cukkinit, vágd le a két végét, és szeleteled fel vékonyan. A zsenge cukkinit nem kell meghámozni.

3. Reszeld le a parmezánt és felhasználásig tedd a hűtőbe.

4. Melegítsd meg az alaplevet, mert fontos, hogy melegen kell majd a cukkini rizottó készítéséhez felhasználni.

5. Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, és add hozzá a felaprított hagymát. Sózd meg, és időnként kevergetve párold üvegesre.

6. Add a hagymához a cukkinit, és pár percig párold őket együtt.

7. Add hozzá a rizst, és pirítsd meg kicsit.

8. Öntsd fel a fehérborral, és magas hőfokon főzd tovább, míg az alkohol el nem párolog, időnként keverd át.

9. Ha a bor elpárolgott, merőkanalanként add a cukkinis rizottóhoz az alaplevet. Mindig csak annyit, hogy épphogy ellepje.

10. Amikor elpárolgott, akkor jöhet egy újabb adag alaplé. Ezt addig folytasd, míg el nem fogy az alaplé.

11. Zárd el alatta a hőt és keverd a cukkini rizottóhoz a hideg vajat, és reszelt parmezánt. Amint elolvadtak, már fogyaszthatod is!