Nincs finomabb a nagyi főztjénél, és a nagymama tejberizsének sincs párja. Mi lehet a titka, mitől olyan finom?
A nagymamák nem igazán használtak digitális mérleget az alapanyagok kiméréséhez, egy bögre, evőkanál is megtette, vagy csak érzésre rakták a hozzávalókat.
Nagyi tejberizsének egyik titka, hogy a rizst nem szabad megmosni, mert a rizsből kioldódó keményítő miatt lesz sűrű. A profi szakácsok szerint a kerekszemű rizs, rizottó rizs a legideálisabb a tejberizs készítéséhez, de legyünk őszinték, a nagyi még hírből sem hallott a kerekszemű rizsről.
A nagymama tejberizsének másik titka, amitől igazán krémes lesz, ez pedig az, hogy a végén vajat is tett bele, és semmiképpen se margarint!
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 1 bögre rizs (2,5 decis)
- 1 csipet só
- 3 evőkanál krisztálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaj
Nagymama tejberizs receptje:
1 Tedd egy vastagfalú lábosba a tejet, a sót.
2. Add hozzá a rizst, amit nem szabad megmosni!
3. Kis-közepes lángon főzd, és időnként keverd meg. Folyamatosan figyelni kell, hogy le ne égjen! Ezért is javasolt vastagfalú lábost használni.
4. Ha a rizs megpuhult, és nagyjából felszívta a tejet, keverd hozzá a cukrokat. Azt vedd számításba, hogy ahogy hűl a tejberizs, még sűrűsödni fog.
5. Keverd a tejberizshez a vajat, ha elolvadt, már kész is!
6. Nagymama tejberizsét tálalhatod cukros fahéjjal, cukros kakóval, vagy nagyi lekvárjaival is!
A tejberizsből egyéb ételeket is készíthetsz, például gyümölcsrizst, rizskochot, vagy tejberizses rétest is.
Próbáld ki ezeket a nagymama recepteket is:
.