Tejfölös zöldséges karfiol leves rizzsel egy finom, laktató zöldségleves, amit a rizsbetét tesz igazán gazdaggá.
Hozzávalók:
- 1 db közepes karfiol, kb. 70 dkg
- 2 db sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 db karalábé
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 0,5 dl étolaj
- 8 dkg rizs
- 100 g tejföl
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
- 1 csokor petrezselyem
Tejfölös zöldséges karfiol leves rizzsel recept
1.A rizses karfiol leveshez először a karfiolt szedd rózsáira, és mosd meg.
2. A sárgarépát és a fehérrépát pucold meg, és vágd karikára. Ha vastagabb a répa, akkor a karikákat félbe is vághatod.
3. A karalábét pucold meg és kockázd fel.
4. A vöröshagymát pucold meg és aprítsd fel.
5. Egy lábasban melegítsd fel az olajat, és az apróra vágott vöröshagymát dinszteld meg.
6. Add a répákat a karalábét és a karfiolt a hagymához, és időnként megkevergetve dinszteld a zöldségeket kb. 5 percig.
7. Öntsd fel a zöldségeket vízzel, úgy hogy ellepje. Ha van húslevesed, vagy alapleved, használd azt.
8. Adj a karfiolleveshez 1 evőkanál sót és egy csipet őrölt borsot.
9. Főzd nagy lángon, míg fel nem forr a karfiolleves, forrás után vedd vissza a gázt közepesre, és főzd kb. 10 percig.
10. Add a rizst is a leveshez és főzd tovább még kb. 10 percig.
11. Egy edényben keverd simára a tejfölt a fűszerpaprikával, majd adj hozzá egy merőkanálnyit a leves levéből, és keverd simára. Ezt követően a tejfölös masszát öntsd a levesbe, keverd el, és forrald össze. (A habaráshoz szoktak lisztet is adni, de a rizs kellően besűrűsíti, nincs szükség még lisztre is.)
12. Kóstold meg a levest, ha szükséges adjál még hozzá sót vagy borsot és ízesítsd apróra vágott petrezselyemmel.
13. Már kész is a tejfölös karfiolleves rizzsel és zöldségekkel.