Az egyik legkedveltebb cukkinis étel a töltött cukkini darált hússal és rizzsel. Finom, laktató, nem csak cukkini szezonban, hanem egész évben el lehet készíteni.
Hozzávalók:
2 db-hoz
- 1 db közepes zsenge cukkini kb. 35-40 dkg
- 25 dkg darálthús
- 7 dkg rizs
- 1 dl passata (passzírozott paradicsom)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 1 dl tejföl
- 2 dkg reszelt sajt
- olívaolaj
Töltött cukkini darált hússal és rizzsel elkészítése:
1.Főzd meg a rizst.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és fokhagymát.
3. Melegíts egy kevés olajat egy serpenyőben, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
4. Add a hagymához a darált húst és fokhagymát, sózd és borsozd, és időnként kevergetve pirítsd meg.
5. Ha a darált hús elfőtte a levét, add hozzá a passzírozott paradicsomot, főzd még egy-két percig, majd tedd félre hűlni.
6. Mosd meg a cukkinit, vágd le a két végét, és hosszában vágd félbe. Egy kanál segítségével vájd ki a cukkini belsejét, majd sózd be a cukkini hajókat.
7. Keverd össze a főtt rizst a langyosra hűlt darált hússal, így elkészül a töltött cukkini tölteléke, már csak össze kell állítani.
8. A cukkini a sótól levet fog ereszteni, azt itasd fel egy konyhai papírtörlővel, majd töltsd meg a cukkini hajókat a darált húsos rizses töltelékkel.
9. Tegyél a töltelék tetejére tejfölt, majd szórd meg reszelt sajttal.
10. Tedd a darált hússal és rizzsel töltött cukkiniket 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 20-25 percig.