Egészséges rizzsel etetni a kutyánkat?

kutya etetés rizzsel

Kezdő és tapasztalt kutyatartók számára is sok kérdés merül fel kutyánk táplálása kapcsán. Ahogy az állatorvosokat, úgy a gazdikat is megosztja a kérdés, hogy vajon a táp, a főtt etetés vagy a nyers étrend a legjobb választás kedvencünk számára.

Egyértelmű válasz nincsen, emiatt a lehetőségek listája igen hosszú.

Azzal azonban biztosan sokan találkoztunk, hogy a tápok hozzávalói között is gyakran láthatjuk a rizst, valamint, hogy állatorvosok és kutyaszakértők is sokszor ajánlják emésztési probléma, hasmenés esetén a rizzsel való etetést.

Nézzük tehát meg, hogy miért egészséges rizzsel etetni kutyánkat.

Milyen egészségügyi előnyei vannak, ha a kutyánkat rizzsel etetjük?

Kezdjük talán az alapvető információkkal, azaz a makro tápanyagokkal. A rizs nagyszerű lassan felszívódó, de könnyen emészthető szénhidrátot, valamint fehérjét biztosít kutyánk számára.

Emiatt tehát nem csak térfogatnövelő, hanem valóban értékes táplálékforrásként építhethő be kutyánk étrendjébe. Nézzük tehát, hogy miért is olyan egészséges.

Emésztés támogató

A rizs fogyasztása segíti az emésztés és kíméli az emésztőrendszert. Utóbbi oka, hogy a bélfalon egy védőréteget képez, valamint hasmenés esetén jó választás lehet kutyánk számára.

Ez az oka annak is, hogy speciális étrendek és tápok részeként is a rizst használják, elsősorban bélgyulladás és gyomorproblémák esetén.

Vitamin és ásványianyag forrás

Amennyiben kutyádnak rizst adsz, azzal a fentieken felül a szükséges D-vitamin, vas és rost mennyiség egy részét is biztosítod.

Vannak továbbá olyan rizs fajták, melyeknek kiemelten magas a vitamin tartalma, például a vörös rizs.

Gluténmentes

A fentieken felül fontos megemlíteni, hogy a rizs bizony gluténmentes választás is. Ez kiemelten fontos annak ismeretében, hogy ma már a kutyák egyre jelentősebb része küzd ételallergiával.

Az ételallergiák közül pedig leggyakrabban a glutén érzékenység fordul elő kutyáknál. Ezekben az esetekben a nekik adható gabonák jelentős része kiesik az étrendből, a rizs azonban nem tartozik közéjük.

Tehát allergiás kutyák számára is kiváló választás. Emiatt is láthatod hipoallergén tápok összetevői között a rizst.

Hogyan készítsük el kutyánknak?

Ha tehát a fenti okok miatt te is szeretnéd kutyádat rizzsel etetni, fontos odafigyelni az elkészítés módjára is. Az ugyanis nem megfelelő, ha a családnak készített rizst adod neki.

Fontos, hogy külön főzz kutyusod számára, hiszen a nekünk szánt ételek szinte minden esetben olajosabbak, sósabbak és fűszeresebbek. Mindezek pedig komoly gondokat tudnak okozni kutyád számára. A rizst tehát sima, nem pedig sós vízben kell megfőznöd kutyádnak, olaj hozzáadása nélkül.

Tudnod kell továbbá, hogy melyik rizs a megfelelő választás kutyusod számára. Fehér rizst elsődlegesen emésztési problémák esetén ajánlott adni, hiszen egyébként inkább csak felesleges kalóriát jelent egészséges kutyád számára.

Amennyiben tehát nincsenek emésztési problémái, a barna rizs lehet a jobb választás, hiszen ennek magasabb a hasznos tápanyag tartalma is. Ez azonban nem ajánlott emésztési problémák esetén, mivel magasab rost tartalma bizony tovább ronthatja a problémákat.

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a rizs bizony nagyszerű választás lehet kutyusunk számára is. Egészségügyi állapotától függően, és külön odafigyelve a főzésére ideális része lesz étrendjének. Azt azonban sose felejtsük el, hogy a rizs nagyrésze szénhidrát, tehát túlsúllyal küzdő kutyák esetén fontos mértékletesen alkalmazni.

A rizs nem csak főtt etetés esetén építhető be kutyánk étrendjébe, hanem alkalmanként akár táp vagy nyers etetés mellé is nyugodtan adható.

Schema nem található.