Zacskós rizs főzése – hasznos tippek és praktikák

zacskós rizs főzése

A zacskós rizs kiváló választás lehet a sürgős ebédek vagy vacsorák elkészítéséhez, mivel gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A csomagolásban kapható előre adagolt gyors rizst használva megspórolhatunk időt és energiát a konyhában. Ebben a cikkben bemutatjuk a zacskós rizs főzésének rejtelmeit, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

Zacskós rizs főzése

A zacskós rizs főzése előtt mindenképpen érdemes átolvasni a gyors rizs csomagolását, mert a gyártó itt meg szokta adni a javasolt elkészítési módot. A főbb folyamatok megegyeznek, de például a főzési idő fajtánként változik.

Forralj vizet egy fazékban a rizs főzéséhez. Általában úgy lehet kalkulálni, hogy egy zacskó főzéséhez legalább 1 liter vízre van szükség, van, de van, amelyik gyártó 1,5 litert javasol, a lényeg, hogy bő vízben kell főzni a gyors rizst.

Egyes gyártók azt javasolják, hogy a zacskós rizst öblítsd le, mielőtt a forrásban lévő vízbe rakod.

Evidensnek tűnhet, de a félreértések elkerülése végett érdemes tisztázni, hogy a főzőtasakot bontatlanul kell a forró vízbe rakni.

Fedő alatt, lassú tűzön kell főzni, míg meg nem fő, majd egy villával ki kell szedni a vízből és lecsöpögtetni.

Ezt követően fel kell bontani, és máris fogyasztható a gyors rizs.

Meddig kell főzni a zacskós rizst?

Ahogy korábban említettük, a zacskós rizs főzési ideje fajtánként, és gyártónként változik. A gyártók a csomagoláson mindig feltűntetik a javasolt főzési időt. Íme néhány példa:

  • Riceland félkész előfőzőtt gyors rizs: 10-12 perc
  • Lagris basmati rizs:  10-12 perc
  • Lagris jázmin rizs:  14-16 perc
  • Lagris hosszúszemű rizs: 14-17 perc
  • Lagris hosszúszemű előgőzőlt rizs: 17-20 perc
  • Lagris barna rizs: 25-30 perc

Hogyan és mikor fűszerezzük a gyors rizst?

Az alap, hogy sóval fűszerezzük a rizst, de a gyártók javaslata eltér abban, hogy mikor sózzunk. Vannak, akik azt javasolják, hogy a gyors rizst eleve sós vízbe rakjuk és úgy főzzük, más gyártók azt javasolják, hogy csak a főzés befejezése előtt sózzuk meg.

Zacskós barna rizs főzése

Miben más a zacskós barna rizs főzése, mint más főzőtasakos rizs elkészítése? A módszer lényegében ugyanaz, a különbség annyi, hogy a barna rizsnek több főzési időre van szüksége.

Tehát forrásban lévő vízbe kell tenni a zacskós barna rizst, főzni kb. 25-30 percig, de itt a gyártó által javasolt időt kell figyelembe venni, majd kivenni a vízből lecsöpögtetni és tálalni.

Schema nem található.