Egy adag rizs hány gramm?

egy adag rizs hány gramm?

Mennyi rizst készítsünk egy, kettő vagy négy főre? Egy adag rizs hány gramm? Segítünk a kalkulációban!

Mitől függ egy adag rizs mennyisége?

Több dolog is befolyásolja, hogy mennyi egy adag rizs. Függ az emberek étvágyától, ami nagyon eltérő tud lenni, az is befolyásolja, hogy gyerek vagy felnőtt számára kalkulálunk, és még a menü is befolyásolhatja. Ha csak egy főételt eszünk rizzsel, akkor több köretet kívánunk, hogy jóllakjunk, mintha a főétel mellé eszünk még levest és desszertet is.

Száraz vagy főtt rizs?

A rizs adagjának meghatározásánál arra is figyelni kell, hogy a nyers, száraz rizs súlyát vagy a főtt rizs súlyát vesszük figyelembe. A rizs a főzés során sok vizet  szív magába, így a főtt rizs súlya két-háromszorosára is lehet a száraz rizsnek. Tehát ha megfőzöl mondjuk 100 g basmati rizst, főzés után kb. 280 g lesz a súlya.

A diétázók, cukorbetegek akiknek fontos figyelniük, hogy miből mennyit esznek, az alapanyagokat mindig szárazon mérik le, így tudják a szénhidrátmennyiséget is pontosan kiszámolni, illetve főzés előtt is a száraz rizs mennyiségéből tudunk kiindulni.

Egy adag rizs hány gramm?

Nézzük akkor, hogy mekkora adag rizzsel érdemes kalkulálni.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott ajánlás szerint, amit  okostányérnak is szoktak nevezni, 1 adag főtt rizs 20 dkg felnőttek számára, és 10 dkg főtt rizs gyerekek (6-17 évesek) számára. A dietetikusok elsősorban az egészségügyi szempontok alapján határozták meg ezeket a mennyiségeket.

A különböző ételszállító cégeknél a köretek, köztük a főtt rizs tálalási mennyisége az alábbiak szerint alakul. A Gastroyal ételházhozszállító cég 25-30 dkg főtt rizst ad egy adag köretként, a Teletál 30-35 dkg-ot, a Cityfood 25-35 dkg-ot. Láthatjuk, hogy ezek a cégek nagyobb adagokat adnak, mint amennyit a dietetikusok ajánlanak, őket valószínű az vezérli, hogy a vásárlók elégedettek legyenek, ne maradjanak éhesek és legközelebb is tőlük rendeljenek.

Ezek jó kiinduló pontok, hogy meg tudjuk határozni, mennyi rizs kell egy főre. Átlagban azt mondhatjuk, fejenként 8-10 dkg száraz rizzsel lehet kalkulálni.

Száraz rizs adagok:

  • Száraz rizs 1 főre: 8-10 dkg
  • Száraz rizs 2 főre: 16-20 dkg
  • Száraz rizs 3 főre: 24-30 dkg
  • Száraz rizs 4 főre: 36-40 dkg
  • Száraz rizs 5 főre: 40-50 dkg
  • Száraz rizs 6 főre: 48-60 dkg
  • Száraz rizs 7 főre: 56-70 dkg
  • Száraz rizs 8 főre: 64-80 dkg
  • Száraz rizs 9 főre: 72-90 dkg
  • Száraz rizs 10 főre: 80-100 dkg

Te mennyi rizst szoktál főzni egy főre?

Schema nem található.