A petrezselymes rizs egy egyszerű rizsköret, ami a friss petrezselyemtől sokkal frissebb, és ízletesebb lesz, mintha csak hagyományos párolt rizst készítenénk.
Nagyon fontos, hogy mint a petrezselymes burgonya esetében is, friss petrezselymet használj, ennek az ételnek a petrezselyem a lelke, így erre mindenképp áldozni kell. Egész évben lehet friss petrezselymet kapni, vagy akár otthon magunk is nevelhetünk, a szárított petrezselyemmel nem lesz ugyanolyan a végeredmény.
A petrezselymes rizst akár gyorsrizsből is el lehet készíteni.
Hozzávalók:
2-3 adaghoz
- 25 dkg rizs
- só
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 evőkanál vaj vagy néhány evőkanál olívaolaj
Petrezselymes rizs elkészítése:
1 A petrezselymes rizshez először a rizst kell megfőzni. Ehhez forralj vizet egy nagy lábosban, ha felforrt, sózd meg és tedd bele a rizst.
2. Főzd a csomagoláson jelzett ideig, vagy amíg kóstolásnál már nem lesz megfelelően puha.
3. Amíg fő a rizs, addig aprítsd fel a friss petrezselymet és készíts elő egy serpenyőt.
4. Ha megfőtt a rizs, szűrd le. Ha gyorsrizst használsz, azt is főzd meg a csomagoláson lévő instrukciók szerint.
5. Melegítsd fel a zsiradékot a serpenyőben és add hozzá a felaprított petrezselyem 2/3-át, pirítsd meg kicsit.
6. Amikor a petrezselyem kiadja az aromáját, keverd hozzá a főtt rizst.
7. Végül keverd hozzá a maradék friss petrezselymet.
8. Már el is készült a párolt rizs petrezselyemmel.
Milyen ételekhez illik a petrezselymes rizs?
Gyakorlatilag minden ételhez, amihez hagyományos rizst adnánk, például sült és rántott húsok, zöldségek, szaftos ételek.