Az erdélyi rakott káposzta, vagy másnéven kolozsvári rakott káposzta egy igazán kiadós, laktató, magyaros egytálétel.
Kicsit időigényes elkészíteni, de megéri a fáradtságot, és nem csak a töltött káposztára igaz, hogy minden újabb melegítésnél még finomabb lesz. Így készül az isteni finom húsos erdélyi rakott káposzta savanyú káposztából sütőben.
Hozzávalók:
6 adaghoz
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír
- 50 dkg darálthús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kolzsvári szalonna
- 15 dkbkolbász
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- só
- bors
Tetejére
- 1 nagy doboz tejföl (330 g)
- kolbász
Erdélyi rakott káposzta recept:
1 Az erdélyi rakott káposztához főzd meg a rizst, de akár maradék rizst is fel lehet használni.
2. Aprítsd a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Kockázd fel a kolozsvári szalonnát és karikázd fel a kolbászt. A kolbászból tegyél félre néhány karikát a tetejére.
4. Tedd egy serpenyőbe a szalonnát és a kolbászt, és olvaszd ki a zsírját.
5. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és párold üvegesre a zsírban. Ha esetleg nem sül ki elég zsír a szalonnából és a kolbászból, egy kevés sertészsírt adhatsz hozzá.
6. Add a fokhagymát és a darálthúst a hagymához és párold fehéredésig.
7. Fűszerezd fűszerpaprikával, sóval, borssal, a sót óvatosan adagold, mert a szalonna és a kolbász is sós.
8. Keverd a rizst a darálthúshoz.
9. Ha szükséges, öblítsd át a savanyúkáposztát, és egy kevés zsíron párold meg.
10. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
11. A párolt savanyúkáposzta felét tedd egy zsírral kikent tepsi aljába.
12. Halmozd rá a darálthúsos rizset ragut.
13. Fedd be a maradék savanyú káposztával.
14. Kend meg az erdélyi rakott káposzta tetejét tejföllel, és helyezd rá a félretett kolbászkarikákat.
15. Tedd a 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd készre 25-30 perc alatt.
16. A kolozsvári rakott káposztát friss kenyérrel, tejföllel meglocsolva tálald.
Még több darált húsos rizses receptet itt találsz!