Rizsből olyan desszerteket is készíthetünk, amiket gluténérzékenyek is fogyaszthatnak, ilyen például a gluténmentes túrógombóc rizsdarával.
Az eredeti túrógombóc búzadarával készül, de könnyen helyettesíthetjük rizsdarával és a pirított zsemlermorzsa kiváltására is van jó pár alternatíva.
Használhatsz gluténmentes zsemlemorzsát, de az én kedvencem a pirított darált dió, ami finom, ropogós és gluténmentes is. Kókuszreszelékbe vagy pirított mandulába is forgathatod a túrógombócokat, de akár „meztelenül” morzsa nélkül is lehet fogyasztani egy finom öntettel.
A tökéletes túrógombóchoz fontos a túró minősége, félzsíros túrót használj, a legjobb a házi túró. Bolti túró is megteszi, de ne csak a feliratot nézd, hanem ha a csomagolás engedi azt is, hogy milyen a túró állaga. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire másképp néznek ki a félzsírós túrók! A lényeg, hogy krémes állagú túrót vegyél, ne olyat, ami száraz és morzsálódik.
Hozzávalók:
- 50 dkg túró
- 10 dkg rizsdara
- 3-4 evőkanál rizsliszt
- 3 db tojás
- 2 csomag vaníliás cukor (10 g)
- 1 citrom héja
- 1 csipet só
Forgatáshoz:
- darált dió
Gluténmentes túrógombóc rizsdarával recept:
1.Törd át a túrót.
2. Add a túróhoz a tojás sárgáját, rizsdarát, vaníliás cukrot, citromhéjat, és keverd össze.
3. Keverd hozzá a rizslisztet is.
4. Verj a tojásfehérjéből egy csipet sóval habot, és óvatosan forgasd a túrós masszához.
5. Vizes kézzel formázz 3-4 cm-es gombócokat.
6. Forralj vizet egy lábosban, és óvatosan tedd bele a rizsdarás túrógombócokat és főzd meg őket. Arra figyelj, hogy ne lobogjon a víz, csak gyöngyözzön. Addig kell főzni a túrógombócot, míg fel nem jön a víz tetejére.
7. A megfőtt túrógombócokat óvatosan szedd ki a lábosból, csepegtesd le, és forgasd meg őket a korábban száraz serpenyőben megpirított darált dióban.
8. A gluténmentes túrógombócot frissen tálald, meglocsolhatod édes tejföllel vagy eperszósszal.