A hagyományos rizs köretet könnyen fel lehet dobni például gombával és hagymával. A gombás rizst nem csak köretként, de akár főételként is lehet fogyasztani.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 20 dkg gomba (csiperke)
- 15 dkg basmati rizs
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- só
- frissen őrölt bors
- 2 evőkanál olaj
- víz vagy alaplé (kb. 4 dl)
- tálaláshoz friss petrezselyem
Gombás rizs köret egyszerűen
1 Aprítsd fel a vöröshagymát.
2. Szeleteld fel a gombát.
3. Forralj vizet egy vízforralóban, vagy ha alaplevet használsz, akkor melegítsd fel. A gombás rizs főzéséhez fontos, hogy meleg folyadékkal öntsd majd fel.
4. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben és pirítsd meg rajta a gombát, majd vedd ki a serpenyőből.
5. Ha szükséges, pótold az olajat, tedd bele a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
6. Add a hagymához a rizst, és pirítsd meg.
7. Húzd le a tűzről a serpenyőt, és öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével. Óvatosan csináld, mert a gőz fel fog csapni. Ezt úgy a legegyszerűbb megoldani, ha a rizst egy bögrében méred ki, megnézed, hogy kb. meddig ért a bögrében, és ebbe a bögrébe öntöd a forró folyadékot.
8. Tedd a rizshez a pirított gombát, fűszerezd sóval, borssal.
9. Vedd a hőfokot alacsonyra, tedd vissza a tűzhelyre a serpenyőt, és fedő alatt párold puhára a gombás rizst.
10. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel.
Gombás rizs konzerv gombából
Gombás rizst konzerv gombából is lehet készíteni. Felhasználás előtt csöpögtesd le, majd pirítsd le kicsit, mint a friss gombát.