Gombás rizs köret

gombás rizs köret

A hagyományos rizs köretet könnyen fel lehet dobni például gombával és hagymával. A gombás rizst nem csak köretként, de akár főételként is lehet fogyasztani.

Hozzávalók:

2 adaghoz

  • 20 dkg gomba (csiperke)
  • 15 dkg basmati rizs
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olaj
  • víz vagy alaplé (kb. 4 dl)
  • tálaláshoz friss petrezselyem

Gombás rizs köret egyszerűen

1 Aprítsd fel a vöröshagymát.

2. Szeleteld fel a gombát.

3. Forralj vizet egy vízforralóban, vagy ha alaplevet használsz, akkor melegítsd fel. A gombás rizs főzéséhez fontos, hogy meleg folyadékkal öntsd majd fel.

4. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben és pirítsd meg rajta a gombát, majd vedd ki a serpenyőből.

5. Ha szükséges, pótold az olajat, tedd bele a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

6. Add a hagymához a rizst, és pirítsd meg.

7. Húzd le a tűzről a serpenyőt, és öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével. Óvatosan csináld, mert a gőz fel fog csapni. Ezt úgy a legegyszerűbb megoldani, ha a rizst egy bögrében méred ki, megnézed, hogy kb. meddig ért a bögrében, és ebbe a bögrébe öntöd a forró folyadékot.

8. Tedd a rizshez a pirított gombát, fűszerezd sóval, borssal.

9. Vedd a hőfokot alacsonyra, tedd vissza a tűzhelyre a serpenyőt, és fedő alatt párold puhára a gombás rizst.

10. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel.

Gombás rizs konzerv gombából

Gombás rizst konzerv gombából is lehet készíteni. Felhasználás előtt csöpögtesd le, majd pirítsd le kicsit, mint a friss gombát.

Gombás rizs köret » Rizs.info.hu

Gombás rizs köret, ha valami különlegesebbre vágysz, és a hagyományos rizs köretet fel szeretnéd kicsit túrbózni. Egyszerűen elkészül.

Típus: köret

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 2 adag

Előkészítési idő: PT10M

Főzési idő: PT20M

Összes idő: PT30M

Hozzávalók: