Mennyei sajtos rakott tök darált hússal rizzsel, klasszikus, magyaros egytálétel. A fűszeres darált hús és a puhára főtt rizs harmóniája a friss tökkel rétegezve igazán ínycsiklandó kombinációt alkot. A tejföllel megöntözött, sajttal megszórt teteje ropogósra sülve teszi teljessé ezt a kiadós és ízletes ételt, amely garantáltan elvarázsolja a család minden tagját.
Hozzávalók:
- 1 kg főzőtök
- 50 dkg darált hús
- 2 dl rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- só
- bors
- olaj
- 1 nagy doboz tejföl
- 10 dkg sajt
Mennyei rakott tök darált hússal rizzsel recept:
1 Hámozd meg a tököt, hosszában vágd félbe, és a magos részét kapard ki.
2. Szeleteld fel a tököt, sózd meg és tedd félre.
3. A rizst pirítsd meg egy kevés olajon, majd öntsd fel kétszeres mennyiségű meleg vízzel és főzd puhára.
4. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
5. Melegíts egy kevés olajat egy serpenyőben, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
6. Add a hagymához a darált húst és a fokhagymát , és pirítsd, míg a zsírjára nem sült.
7. Fűszerezd sóval, borssal, fűszerpaprikával, öntsd fel egy kevés vízzel és főzd puhára.
8. Keverd össze a szaftos darált húst a rizzsel.
9. Halmozd a darált húsos rizst egy vékonyan kiolajozott tepsibe.
10. Rakd a tetejére a tököket, de előtte egy papírtörlővel itasd fel a nedvességet, mert a sótól levet ereszt a tök.
11. Locsold meg a rakott tök tetejét tejföllel.
12. Tedd a 180 fokre előmelegített sütőbe a rakott tököt és süsd 30 percig.
13. Szórd meg a tetejét reszelt sajttal, és süsd tovább, míg a sajt meg nem olvad a tetején.
Tippek a rakott tökhöz:
- Egyéb fűszereket is használhatsz, például kaporral is ízesítheted a tejfölt, mielőtt rárakod.