Hagyományos rakott kelkáposzta darált hússal, rizzsel és sok tejföllel a tetején!
Hozzávalók:
- 40 dkg kelkáposzta
- 15 dkg rizs
- 50 dkg darálthús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl passzírozott paradicsom
- 1 fej fokhagyma
- 375 g tejföl
- 1 evőkanál pirospaprika
- só
- bors
- olaj
Hagyományos rakott kel darált hússal és rizzsel elkészítése:
Kelkáposzta előkészítése:
1.Forralj vizet egy lábosban.
2. A kelkáposztát szedd leveleire, ha vastag az ér a kelkáposztában, akkor azt vágd ki.
3. Ha felforrt a víz, sózd meg, tedd bele a kelkáposzta leveleket, főzd őket 1-2 percig, majd szűrd le.
Rakott kel töltelék elkészítése:
1.Aprítsd fel a vöröshagymát, és egy kevés olajon párold üvegesre.
2. Add a hagymához a darált hús, és pirítsd le.
3. Add a darált húshoz az összenyomott fokhagymát, pirospaprikát, passzírozott paradicsomot, sót, borsot, kb. 0,5 dl vízet és párold puhára. Attól lesz a rakott kel igazán szaftos, ha a töltelék is az. Ehhez arra van szükség, hogy a darálthúsnak legyen elég szaftja.
4. Forralj egy lábosban vizet, sózd meg, tedd bele a rizst, és főzd meg, majd szűrd le.
5. Keverd a rizst a darálthúsos keverékhez.
Rakott kel összeállítása:
1.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Kenj ki vékonyan olajjal egy tepsit. A rakott kelkáposztát kerámia edényben is el lehet készíteni, de ha lehet vas tepsit használj, mert abban jobban lepirul a kelkáposzta.
3. A kelkáposzta leveleket jól csepegtesd le. Helyezz el egy réteg kelkáposzta levelet a tepsiben, úgy hogy a tepsi oldalfalát is befejedje, így tud odapirulni a káposzta.
4. Kend meg tejföllel a kelkáposzta leveleket ettől lesz különösen szaftos, majd tedd rá a darálthúsos töltelék felét.
5. Helyezz el egy újabb réteg kelkáposztát, kend meg tejföllel, és jöhet a töltelék második fele.
6. Hajtsd be a sütő oldalfalán lévő káposzta leveleket, és helyezd a maradék káposztaleveleket a rakott kel tetejére, és kend meg tejföllel.
7. Tedd a rakott kelt az előmelegített sütőbe, és süsd 30-40 percig, míg a teteje meg nem pirul kicsit.
Milyen leves illik a rakott kelhez?
Mivel a rakott kel elég laktató fogás, így egy kevésbé laktató levessel jó párosítani, mint például:
- Csontleves
- Paradicsomleves
- Zöldséges sajtgombócleves
- Tejfölös karfiolleves