Hagyományos rakott kel

hagyományos rakott kelkáposzta darált hússa rizzsel tejföllel

Hagyományos rakott kelkáposzta darált hússal, rizzsel és sok tejföllel a tetején!

Hozzávalók:

  • 40 dkg kelkáposzta
  • 15 dkg rizs
  • 50 dkg darálthús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 dl passzírozott paradicsom
  • 1 fej fokhagyma
  • 375 g tejföl
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • olaj

Hagyományos rakott kel darált hússal és rizzsel elkészítése:

Kelkáposzta előkészítése:

1.Forralj vizet egy lábosban.

2. A kelkáposztát szedd leveleire, ha vastag az ér a kelkáposztában, akkor azt vágd ki.

3. Ha felforrt a víz, sózd meg, tedd bele a kelkáposzta leveleket, főzd őket 1-2 percig, majd szűrd le.

 

Rakott kel töltelék elkészítése:

1.Aprítsd fel a vöröshagymát, és egy kevés olajon párold üvegesre.

2. Add a hagymához a darált hús, és pirítsd le.

3. Add a darált húshoz az összenyomott fokhagymát, pirospaprikát, passzírozott paradicsomot, sót, borsot, kb. 0,5 dl vízet és párold puhára. Attól lesz a rakott kel igazán szaftos, ha a töltelék is az. Ehhez arra van szükség, hogy a darálthúsnak legyen elég szaftja.

4. Forralj egy lábosban vizet, sózd meg, tedd bele a rizst, és főzd meg, majd szűrd le.

5. Keverd a rizst a darálthúsos keverékhez.

Rakott kel összeállítása:

1.Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Kenj ki vékonyan olajjal egy tepsit. A rakott kelkáposztát kerámia edényben is el lehet készíteni, de ha lehet vas tepsit használj, mert abban jobban lepirul a kelkáposzta.

3. A kelkáposzta leveleket jól csepegtesd le. Helyezz el egy réteg kelkáposzta levelet a tepsiben, úgy hogy a tepsi oldalfalát is befejedje, így tud odapirulni a káposzta.

4. Kend meg tejföllel a kelkáposzta leveleket ettől lesz különösen szaftos, majd tedd rá a darálthúsos töltelék felét.

5. Helyezz el egy újabb réteg kelkáposztát, kend meg tejföllel, és jöhet a töltelék második fele.

6. Hajtsd be a sütő oldalfalán lévő káposzta leveleket, és helyezd a maradék káposztaleveleket a rakott kel tetejére, és kend meg tejföllel.

7. Tedd a rakott kelt az előmelegített sütőbe, és süsd 30-40 percig, míg a teteje meg nem pirul kicsit.

Milyen leves illik a rakott kelhez?

Mivel a rakott kel elég laktató fogás, így egy kevésbé laktató levessel jó párosítani, mint például:

Hagyományos rakott kel » Rizs.info.hu

Hagyományos rakott kelkáposzta darált hússal, rizzsel és sok tejföllel a tetején! Készítsd el Te is otthon ezt az isteni egytálételt!

Típus: egytálétel

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 6 adag

Előkészítési idő: PT40M

Főzési idő: PT40M

Összes idő: PT80M

Hozzávalók: