Risalamande – karácsonyi tejberizs Dániából

risalamande dán tejberizs, karácsonyi desszert

Minden nemzetnek megvan a saját klasszikus karácsonyi desszertje, Dániában ez a risalamande, ami gyakorlatilag a dán tejberizs.

A risalamande nem csak egy karácsonyi desszert, de egyben egy karácsonyi szokás, egy játék is kapcsolódik hozzá. A dán tejberizsbe mandula is kerül, darabolt formában, kivéve egy szemet, ami egészben kerül a desszertbe. Az a szerencsés, akinek a tányérjába kerül az egész mandulaszem, az kap egy vicces nyereményt, ami a mandelgave.

Az, hogy a karácsonyi desszertben tárgyakat rejtenek el, más kultúrában is elterjedt hagyomány, a szerb karácsony elengedhetetlen étele a cesnica, amiben egy érmét rejtenek el, Spanyolországban meg a roscón de reyes karácsonyi kalácsban rejtenek el egy babszemet és egy figurát, aki a figurát megtalálja az szerencsés lesz, aki meg a babot, annak kell kifizetnie a kalácsot.

Hozzávalók:

6 főre

  • 1 liter tej, lehetőleg 3,5 %-os
  • 2,5 dl rizs
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 db vaníliarúd, vagy vanília aroma
  • 15 dkg mandula

Cseresznye mártáshoz:

  • 50 dkg cseresznye vagy meggy
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 db vanília rúd vagy vanília aroma
  • 2 evőkanál keményítő

Risalamande, dán tejberizs recept:

1 Tedd a rizst, a tejet és egy csipet sót egy lábosba, és lassan kezdd el melegíteni.

2. Alacsony hőfokon főz, folyamatos kevergetés mellett, míg a rizs meg nem puhul és magába nem szívja a tejet.

3. Húzd le a tűzről és hűtsd ki, majd tedd a hűtőbe. Mivel a tejberizsnek teljesen ki kell hűlnie a továbbiakhoz, ezért érdemes egy nappal korábban elkészíteni.

4. Ha van lehetőséged, akkor blansírozott mandulát vásárolj, ha nem sikerült, akkor a mandulára öntsél forró vizet és áztasd kb. 10 percig. Utána dörözsöld le a mandula héját. A legszebb mandula szemet tedd félre, a többit pedig aprítsd fel egy késsel.

5. A behűtött tejszínből verjél habot.

6. Vágd fel a vaníliarudakat, és kapard ki a magokat.

7. Keverd a tejberizshez a mandulát, cukrot, vaníliát, majd lazítsd a tejszínhabbal.

8. A risalamandet a forró cseresznye mártással tálald.

Cseresznye mártás recept:

1 Tedd egy lábosba a kimagozott cseresznyét, cukrot, fahéjat, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és forrald fel.

2. Időnként keverd át, hogy a cukor fel tudjon olvadni.

3. Add hozzá a vaníliát is.

4. A keményítőt keverd csomómentesre egy kevés vízzel, és keverd a gyümölcshöz, ettől be fog sűrűsödni.

Risalamande - karácsonyi tejberizs Dániából » Rizs.info.hu

Risalamande, ismerd meg hogyan készül a dán tejberizs és milyen karácsonyi játék, hagyomány kapcsolódik hozzá!

Típus: desszert

Nemzeti konyha: dán

Recept Mennyisége: 6 adag

Előkészítési idő: PT40M

Főzési idő: PT20M

Összes idő: PT60M

Hozzávalók: