Minden nemzetnek megvan a saját klasszikus karácsonyi desszertje, Dániában ez a risalamande, ami gyakorlatilag a dán tejberizs.
A risalamande nem csak egy karácsonyi desszert, de egyben egy karácsonyi szokás, egy játék is kapcsolódik hozzá. A dán tejberizsbe mandula is kerül, darabolt formában, kivéve egy szemet, ami egészben kerül a desszertbe. Az a szerencsés, akinek a tányérjába kerül az egész mandulaszem, az kap egy vicces nyereményt, ami a mandelgave.
Az, hogy a karácsonyi desszertben tárgyakat rejtenek el, más kultúrában is elterjedt hagyomány, a szerb karácsony elengedhetetlen étele a cesnica, amiben egy érmét rejtenek el, Spanyolországban meg a roscón de reyes karácsonyi kalácsban rejtenek el egy babszemet és egy figurát, aki a figurát megtalálja az szerencsés lesz, aki meg a babot, annak kell kifizetnie a kalácsot.
Hozzávalók:
6 főre
- 1 liter tej, lehetőleg 3,5 %-os
- 2,5 dl rizs
- 1 csipet só
- 0,5 dl habtejszín
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 db vaníliarúd, vagy vanília aroma
- 15 dkg mandula
Cseresznye mártáshoz:
- 50 dkg cseresznye vagy meggy
- 10 dkg kristálycukor
- 1 rúd fahéj
- 1 db vanília rúd vagy vanília aroma
- 2 evőkanál keményítő
Risalamande, dán tejberizs recept:
1 Tedd a rizst, a tejet és egy csipet sót egy lábosba, és lassan kezdd el melegíteni.
2. Alacsony hőfokon főz, folyamatos kevergetés mellett, míg a rizs meg nem puhul és magába nem szívja a tejet.
3. Húzd le a tűzről és hűtsd ki, majd tedd a hűtőbe. Mivel a tejberizsnek teljesen ki kell hűlnie a továbbiakhoz, ezért érdemes egy nappal korábban elkészíteni.
4. Ha van lehetőséged, akkor blansírozott mandulát vásárolj, ha nem sikerült, akkor a mandulára öntsél forró vizet és áztasd kb. 10 percig. Utána dörözsöld le a mandula héját. A legszebb mandula szemet tedd félre, a többit pedig aprítsd fel egy késsel.
5. A behűtött tejszínből verjél habot.
6. Vágd fel a vaníliarudakat, és kapard ki a magokat.
7. Keverd a tejberizshez a mandulát, cukrot, vaníliát, majd lazítsd a tejszínhabbal.
8. A risalamandet a forró cseresznye mártással tálald.
Cseresznye mártás recept:
1 Tedd egy lábosba a kimagozott cseresznyét, cukrot, fahéjat, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és forrald fel.
2. Időnként keverd át, hogy a cukor fel tudjon olvadni.
3. Add hozzá a vaníliát is.
4. A keményítőt keverd csomómentesre egy kevés vízzel, és keverd a gyümölcshöz, ettől be fog sűrűsödni.