A rakott ételek mindig laktatóak és egyszerűen elkészíthetők – a kínai kelből készült változat pedig egy könnyedebb, mégis ízletes alternatívája a hagyományos rakott kelkáposztának. Ez az egyszerű rakott kínai kel recept könnyed, mégis tartalmas fogás a hét bármely napjára.
Hozzávalók:
- 1/2 fej kínai kel
- 50 dkg darálthús
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fűszerpaprika
- só
- bors
- étolaj
Tetejére
- 1 nagy doboz tejföl 375 g
- 1 gerezd fokhagyma
- só
Rakott kínai kel recept
1 A rizst főzd meg enyhén sós vízben, majd tedd félre.
2. A kínai kelt mosd meg, majd szedd leveleire. Egy fazékban forralj vizet, enyhén sózd meg, és dobd bele a kínai kel leveleket. Blansírozd őket 3-4 percig, majd szűrd le.
3. A hagymát aprítsd fel, kevés olajon dinszteld meg. Add hozzá a felkockázott gombát és pirítsd néhány percig, míg levet enged, majd zsírjára sül.
4. Ekkor add hozzá a darált húst, fűszerezd sóval, borssal, fűszerpaprikával, és zúzott fokhagymával. Pirítsd készre az alapot, majd keverd hozzá a főtt rizst.
5. Egy hőálló tálat kenj ki kevés olajjal, és kezdődhet a rétegezés:
- egy réteg kínai kel
- egy réteg húsos-gombás-rizses töltelék
- ismét kel
- majd a töltelék másik fele
- a tetejére a maradék kínai kel kerül
6. A tejfölbe keverd a zúzott a fokhagymát és sót, és ezzel kend meg a rakott kínai kel tetejét.
7. Tedd 180 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Ezután emeld fel a sütő hőfokát 220 fokra és süd még 10 percig, hogy a teteje kissé megpiruljon.
Tipp:
Aki szereti, a tetejére reszelt sajtot is szórhat az utolsó 10 percre, vagy meglocsolhatja kevés tejföllel tálalás előtt.