Céklás rizottó egy húsmentes finom egytálétel.
Hozzávalók:
2 adaghoz
- 30 dkg cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 liter alaplé
- 40 dkg rizottórizs, kerekszemű rizs
- 5 dkg parmezán
- 4 dkg vaj
- olívaolaj
Tálaláshoz kecskesajt, feta – elhagyható
Céklás rizottó recept:
1 A céklás rizottóhoz először hámozd meg és reszeld le a céklát.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
3. Melegítsd fel az alaplevet.
4. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, add hozzá a felaprított vöröshagymát és lereszelt céklát, és kevergetve párold meg a zöldségeket, kb. 10 percig.
5. Add hozzá a rizst és a fokhagymát, és kevergesd, míg a rizs áttetsző nem lesz.
6. Öntsd fel a fehérborral, és kevergesd míg a bor el nem fő.
7. Egy merőkanállal kezd el adagolni az alaplevet a rizshez, mindig csak egy adagot, és kevergesd, míg a folyadékot fel nem szívja. Ekkor jöhet egy újabb merőkanál alaplé, és így folytasd míg a rizs al dente nem lesz.
8. Keverd hozzá a reszelt parmezánt.
9. Zárd el a lángot, és keverd hozzá a vajat.
10. Frissen tálald a céklás rizottót.
11. Tálaláskor megszórhatod a tetejét kecskesajttal vagy fetával.
kép: canva.com