Hideg krémes gyümölcsrizs tejszínnel egy isteni finom, igazán kanalaznivaló lágy desszert.
A gyümölcsöket egyéni ízlés szerint lehet válogatni, én fagyasztott erdei gyümölcsöt használtam, de lehet befőttekből, például megy, barack is készíteni, és természetesen friss gyümölcsökből is.
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 25 dkg rizs kerekszemű
- 8 dl tej (min. 2,8 %-os)
- 1 csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál kristálycukr
- 4 dl habtejszín (behűtött)
- 50 dkg gyümölcs
Hideg krémes gyümölcsrizs tejszínnel elkészítése:
1 A gyümölcsrizshez először egy tejberizst kell készíteni. Ehhez tedd egy vastagfalú lábosba a tejet, a sót.
2. Add hozzá a rizst, amit nem szabad megmosni!
3. Kis-közepes lángon főzd, és időnként keverd meg. Folyamatosan figyelni kell, hogy le ne égjen! Ezért is javasolt vastagfalú lábost használni.
4. Ha a rizs megpuhult, és nagyjából felszívta a tejet, keverd hozzá a cukrokat. Azt vedd számításba, hogy ahogy hűl a tejberizs, még sűrűsödni fog.
5. Hűtsd ki a tejberizst.
6. Készítsd elő a gyümölcsöt a felhasználáshoz, én fagyasztott gyümölcsöt használtam, így azt felolvasztottam, ha befőttet használsz, azt csepegtesd le, majd darabold fel.
7. A hideg tejszínből verj tejszínhabot.
8. A tejberizst lazítsd fel a tejszínhab felével.
9. Majd keverd hozzá a óvatosan a maradék tejszínhabot és gyümölcsöket.
10. Tálaláshoz tegyél félre egy kevés tejszínhabot és gyümölcsöt, amivel diszítheted a gyümölcsrizs tetejét.