Nagymama tejberizs receptje

nagymama tejberizs receptje

Nincs finomabb a nagyi főztjénél, és a nagymama tejberizsének sincs párja. Mi lehet a titka, mitől olyan finom?

A nagymamák nem igazán használtak digitális mérleget az alapanyagok kiméréséhez, egy bögre, evőkanál is megtette, vagy csak érzésre rakták a hozzávalókat.

Nagyi tejberizsének egyik titka, hogy a rizst nem szabad megmosni, mert a rizsből kioldódó keményítő miatt lesz sűrű. A profi szakácsok szerint a kerekszemű rizs, rizottó rizs a legideálisabb a tejberizs készítéséhez, de legyünk őszinték, a nagyi még hírből sem hallott a kerekszemű rizsről.

A nagymama tejberizsének másik titka, amitől igazán krémes lesz, ez pedig az, hogy a végén vajat is tett bele, és semmiképpen se margarint!

Hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 1 bögre rizs (2,5 decis)
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál krisztálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál vaj

Nagymama tejberizs receptje:

1 Tedd egy vastagfalú lábosba a tejet, a sót.

2. Add hozzá a rizst, amit nem szabad megmosni!

3. Kis-közepes lángon főzd, és időnként keverd meg. Folyamatosan figyelni kell, hogy le ne égjen! Ezért is javasolt vastagfalú lábost használni.

4. Ha a rizs megpuhult, és nagyjából felszívta a tejet, keverd hozzá a cukrokat. Azt vedd számításba, hogy ahogy hűl a tejberizs, még sűrűsödni fog.

5. Keverd a tejberizshez a vajat, ha elolvadt, már kész is!

6. Nagymama tejberizsét tálalhatod cukros fahéjjal, cukros kakóval, vagy nagyi lekvárjaival is!

A tejberizsből egyéb ételeket is készíthetsz, például gyümölcsrizst, rizskochot, vagy tejberizses rétest is.

Próbáld ki ezeket a nagymama recepteket is:

.

Nagymama tejberizs receptje » Rizs.info.hu

Nincs finomabb a nagyi főztjénél, és a nagymama tejberizsének sincs párja. Mi lehet a titka, mitől olyan finom?

Típus: desszert

Nemzeti konyha: magyar

Recept Mennyisége: 4 adag

Előkészítési idő: PT5M

Főzési idő: PT25M

Összes idő: PT30M

Hozzávalók: