A székelykáposzta egy kedvelt magyaros egytálétel, ha a székelykáposztát rizzsel készíted, akkor egy igazán laktató, tartalmas ételt készíthetsz.
Hozzávalók:
- 1 kg savanyú káposzta
- 60 dkg sertéscomb
- 8 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 4 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- só
- bors
- tejföl a tálaláshoz
Székelykáposzta rizzsel recept:
1 Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.
2. Darabold fel a paradicsomot és a paprikát.
3. Kockázd fel a sertéscombot.
4. Egy lábosban melegítsd fel a sertészsírt, tedd bele a felaprított vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.
5. Add a hagymához a sertéscombot és pirítsd fehéredésig.
6. Húzd le a tűzről, keverd hozzá a fűszerpaprikát.
7. Add hozzá a feldarabolt paprikát és paradicsomot, fűszerezd sóval és borssal.
8. Öntsd fel egy kevés vízzel, és alacsony lángon párold puhára a húst.
9. Ha nagyon sós a káposzta, akkor mosd át, és vágd kisebb darabokra.
10. Keverd a savanyú káposztát a pörköltalaphoz és alacsony lángon fedő alatt főzd, míg a káposzta meg nem puhul.
11. Add a székelykáposztához a rizst, és főzd további kb. 15 percig, hogy a rizs is megpuhuljon. Mikor a rizst hozzáadod, figyelj rá, hogy legyen elég szaftja, mert a rizs sok nedvességet magába fog szívni.
12. A rizses székelykáposztát tejföllel és friss kenyérrel tálald!
Tippek a székelykáposzta rizzsel recepthez
- Sertészsír helyett füstölt szalonna zsírjával is készítheted.
- Ha nem akarsz szalonnát használni, akkor füstölt fűszerpaprikával szintén füstös ízt csempészhetsz bele.
- Ha szereted a csípőset, akkor csípős paprikával is ízesítheted.