A rizskoch (rizskók, rizsfelfújt) az egyik legnépszerűbb rizses desszert, ami egy tartalmas leves után főfogás is lehet. Így készül a hagyományos rizskoch mazsolával, citromhéjjal, vaníliával.
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs
- 15 dkg kristálycukor
- 1 liter tej
- 2 dl víz
- 1 csipet só
- 1 db citrom héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 dkg mazsola
- 5 db tojás
- 5 dkg vaj
Tepsihez:
- vaj
- zsemlemorzsa
Hagyományos rizskoch mazsolával recept:
1 Tedd a rizst és a vizet egy vastag falú lábosba, melegítsd közepes hőfokon és folyamatosan kevergesd, míg a víz el nem forr.
2. Add a rizshez a tejet és a sót.
3. Főzd tovább a rizst időnként megkeverve, míg a rizs nagyjából fel nem szívja a tejet.
4. Keverd a rizshez a citromhéjat, vanília vionatot, cukrot és a mazsolát, és pihentesd egy órát lefedve.
5. Ha kihűlt a tejberizs tedd át egy keverőtálba.
6. Válaszd szét a tojásokat.
7. A tojássárgákat keverd simára a szobahőmérsékletű vajjal.
8. Keverd a tejberizshez a vajas tojásos keveréket.
9. A tojásfehérjékből verj habot, és óvatosan keverd a rizses masszához.
10. Vajazz ki egy 18×30 cm-es tepsit, szórd meg zsemlemorzsával, és öntsd bele a hagyományos rizskoch masszáját.
11. Tedd a mazsolás rizsfelfújtat 200 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig, míg a teteje meg nem barnul.
A rizskochot porcukorral megszórva lekvárral tálald.