Klasszikus paradicsomos töltött paprika darált hússal és rizzsel. Így lesz a legfinomabb ez a magyaros retro étel.
Hozzávalók:
- 8 db tölteni való paprika
Töltelékhez:
- 50 dkg darált hús (sertés)
- 15 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- bors
- sertészsír vagy olaj
Paradicsom mártáshoz:
- 1 l passzírozott paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db kisebb zellergumó
- 2 evőkanál sertészsír
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl víz
- só
- bors
Klasszikus töltött paprika készítése:
1 A klasszikus töltött paprikához először a rizst kell megfőzni, de nem teljesen, mert a töltelékben még puhulni fog. A rizst másfélszeres mennyiségű sós vízben főzd közepes lángon, míg a folyadékot fel nem szívja, majd tedd félre.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát, és egy kevés zsiradékon párold üvegesre. Ha megpuhult a hagyma, keverd hozzá a fűszerpaprikát. Ha kihűlt a hagyma, keverd össze a rizzsel, darált hússal, tojásokkal, sóval, borssal.
3. Mosd meg a paprikákat, távolítsd el a csumáját, és töltsd meg a darált húsos rizses töltelékkel, Ha a végét bevágod kicsit, akkor könnyebb megtölteni a paprikákat, mert a levegő ott távozni tud. Ha esetleg marad töltelék, azokból készíthetsz húsgombócot.
4. A paradicsom szószhoz aprítsd fel a vöröshagymát, és párold üvegesre a zsiradékon.
5. Szórd meg a cukorral és a liszttel és keverd csomómentesre.
6. Öntsd fel a passzírozott paradicsommal és a vízzel.
7. Tedd bele a megpucolt zellergumót, fűszerezd sóval és borssal.
8. A töltött paprikákat tedd a paradicsom mártásba, akkor jó, ha kb. 3/4 részben elfedi a mártás a paprikákat, és alacsony lángon főzd 30-40 percig, míg a töltelék megpuhul.
9. Ha szükséges vízzel vagy alaplével pótold az elpárolgott folyadékot.
10. Tálalás előtt vedd ki belőle a zellert és a hagyományos töltött paprikát főtt sós burgonyával kínáld.