A medvehagymás rizottót minden tavasszal el kell készíteni, a medvehagyma frissessége és a rizottó krémessége tökéletes harmóniát teremt.
Hozzávalók:
- 9 dl alaplé
- 2 teáskanál vaj
- 1/2 kisebb vöröshagyma
- 25 dkg rizottó rizs
- 1 dl száraz fehérbor
- 3-4 dkg medvehagyma
- 5 dkg parmezán
- só
- bors
Medvehagymás rizottó recept:
1 A medvehagymás rizottóhoz először melegítsd meg az alaplevet és tartsd melegen.
2. Aprítsd fel a vöröshagymát.
3. Melegíts fel 1 teáskanál vajat, add hozzá a felaprított vöröshagymát, és 2-3 perc alatt, folyamatosan kevergetve párold meg.
4. Add a hagymához a rizottó rizst, és folyamatosan kevergetve főzd kb. 2 percig.
5. Öntsd fel a fehérborral és várd meg, míg elforr.
6. Kezdd el a rizottóhoz adagolni a meleg alaplevet. Egyszerre mindig csak egy merőkanálnyit, és amikor magába szívta, akkor jöhet a következő merőkanálnyi. Közben kevergesd, és alacsony lángon főzve adagold az alaplevet, míg el nem fogy.
7. Közben csíkozd fel a medvehagymát.
8. Reszeld le a parmezánt.
9. Amikor a rizs már megpuhult, akkor keverd hozzá a maradék teáskanál vajat és parmezánt, keverd át, és várd meg, míg elolvad.
10. Végül keverd hozzá a medvehagymát is.
11. Ízesítsd sóval és frissen őrölt borssal, és frissen tálald. Tálaláskor is megszórhatod friss parmezánnal.
Tippek a medvehagymás rizottóhoz:
A rizst ne mosd meg főzés előtt, mert így krémesebb lesz a végeredmény.
A rizottót ne hagyd magára, gyakran meg kell keverni, türelmesnek kell lenni.
A medvehagymát jó alaposan mosd meg felhasználás előtt.
Próbáld ki a medvehagyma krémlevest is!