A sima rizsköretet különböző hozzávalókkel fel lehet dobni, mint például a cukkini. A cukkinis rizs egy népszerű diétás köret, ugyanis a cukkininek alacsony a kalóriatartalma, így egy adag cukkinis rizzsel kevesebb kalóriát és szénhidrátot eszünk meg, mintha egy adag hagyományos rizst ennénk.
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs (basmati)
- 20 dkg cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- víz
Cukkinis rizs elkészítése:
1 Mosd meg a cukkinit, vágd le a két végét, és karikázd fel, majd azt csíkozd fel, hogy kisebb darabok legyenek.
2. Forralj vizet a rizsfőzéshez, a legegyszerűbb egy elektromos vízforralóval.
3. Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, add hozzá a cukkinit, és kevergetve pirítsd meg. Mivel a cukkininek nagyon magas a víztartalma, ezért fontos a pirítás, hogy eltávozzon a felesleges víz, és a pirítással a cukkini ízletesebb lesz.
4. Add a rizst a cukkinihez, és keverd jól át, hogy a rizsszemeket az olaj bevonja.
5. Húzd le a tűzről a serpenyőt és öntsd fel a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű forró vízzel. Nem kell, hogy forrjon a víz, de jó meleg legyen. A legegyszerűbb módszer ehhez, ha egy bögrében méred ki a rizst, és megnézed meddig ér, majd utána kétszer annyi vizet töltesz a bögrébe. A forró vizet óvatosan öntsd a serpenyőbe, mert gőzölögni fog.
6. Sózd meg a cukkinis rizst, keverd át, tegyél rá egy fedőt, és alacsony lángon főzd tovább, míg a rizs meg nem puhul.
7. Tálalás előtt keverd át.