Bácskai rizseshús

hagyományos bácskai rizseshús sertéshúsból

Hagyományos bácskai rizseshús sertéshúsból egy klasszikus magyar egytálétel, amit sokan a menzáról ismernek.

Otthon is könnyen elkészíthetjük, de a tökéletes végeredményre figyelni kell néhány dologra. Főleg a rizs főzésére.

A bácskai rizseshús úgy a legfinomabb, ha a rizs a pörköltben fő meg, mert így magába szívja az ízes szaftot. Ha így készítjük, akkor fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot használjunk, ha túl sokat használunk, akkor “szottyos” lesz.

Kezdő szakácsok ha biztosra akarnak menni, készíthetik úgy is a bácskai rizseshúst, hogy külön főzik meg a pörköltet és a rizst, és utána keverik össze.

Zsírral vagy olajjal? Mivel sertéshúsról és pörköltről van szó, így a legjobb sertészsírt használni, de olajjal is lehet készíteni.

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéscomb vagy sertéslapocka
  • 25 dkg rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 nagy csipet őrölt kömény
  • bors
  • 1 evőkanál sertészsír
  • leves, alaplé vagy víz

Hagyományos bácskai rizseshús készítése:

1 Kockázd fel a sertéshúst, sózd és borsodz.

2. Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

3. Kockázd fel a paprikát és a paradicsomot.

4. Melegítsd fel a zsírt, add hozzá a vöröshagymát, sózd meg és párold üvegesre.

5. Add hozzá a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és párold tovább együtt pár percig.

6. Add a pörköltalaphoz a felkockázott sertéshúst és pirítsd fehéredésig.

7. Húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát és a köményt.

8. Párold félpuhára a húst, mindig csak kevés vizet aláöntve.

9. Mérd ki a rizst egy bögrében, így látni fogod, hogy nagyjából mekkora a térfogata. Ez azért fontos, mert a rizst kétszeres mennyiségű vízben kell főzni.

10. Forralj vizet egy vízforralóban, vagy melegítsd fel a levest, amit használni fogsz. Nem kell, hogy forrjon, de meleg legyen, semmiképpen sem hideg, mert akkor nagyon lehűti az ételt, mikor hozzáadod.

11. Add a rizst az ételhez, és öntsd fel kicsit kevesebb, mint kétszeres mennyiségű meleg levessel vagy vízzel. A mennyiség attól függ, hogy mennyi szaft van a hús alatt. Kb. annyi folyadékra lesz szükség, ami éppen ellepi.

12. Sózd meg, és óvatosan keverd át.

13. Alacsony hőfokon fedő alatt főzd készre a bácskai rizseshúst, amíg a rizs és a hús is meg nem puhul.