A mazsolás rizs egy népszerű karácsonyi köret, de nem csak ünnepi alkalmakkor készíthetjük. Gyorsan és egyszerűen elkészül és egy különleges, nem hétköznapi köretet tehetünk az asztalra.
Hozzávalók:
4 adaghoz
- 1 bögre rizs (hosszúszemű)
- 1 evőkanál vaj
- 1 marék mazsola
- 2 bögre víz
- só
- 1 csipet kurkuma
Mazsolás rizs elkészítése:
1 Forralj vizet egy vízforralóban, mert a rizs főzéséhez meleg vízre lesz szükség.
2. Melegítsd fel a vajat egy edényben.
3. Add hozzá a rizst, és folyamatosan kevergetve pirítsd meg kicsit.
4. Húzd le az edényt a tűzről, és óvatosan öntsd fel a forró vízzel. Óvatosan csináld, meg a gőz fel fog csapni.
5. Add a rizshez a mazsolát, sót, kurkumát.
6. Keverd össze, tegyél rá fedőt és tedd vissza a tűzhelyre, de a hőfokot már vedd alacsonyra.
7. Alacsony lángon főzd a mazsolás rizst, míg a rizs magába nem szívja a folyadékot és meg nem puhul.
Milyen ételekhez illik a mazsolás rizs?
A mazsolás rizshez jól passzolnak a gyümölcsös húsok, például barackos csirkemell, ázsiai, közel-keleti-ételek, például kínai szezámmagos csirke, vagy a sült lazac.